Aktiviteten på den här sidan har tyvärr varit alltför låg under våren och sommaren, men nu ska det verkligen bli ändring på detta!
Från och med slutet av juli driver jag på heltid min egen verksamhet, och planerar mycket spännande under kommande månader. Vintipsen ska komma en gång i veckan, och den här bloggen ska så klart fyllas på med mer tips och inlägg om olika vinregioner, druvor, restauranger!
Just nu är det kanske en av de mest spännande perioderna för vinodlarna på det norra halvklotet, den kallas ”véraison” på franska, och innebär att druvorna börjar mogna och de blå druvorna antar sin rätta färg.
Visserligen är en del vinodlare redan mitt uppe i en intensiv skördeperiod, men en del väntar fortfarande på att druvorna ska mogna till rätt sockerhalt och mustvikt.
Det är väldigt stor skillnad på hur olika druvor mognar, och vilka förhållande de trivs bäst i. Vissa är riktiga soldyrkare och behöver lång tid i värme och sol för att utvecklas på bästa sätt, medan vissa är enklare och mognar lättare även i svalare och mindre soliga förhållande.

I Sverige odlas främst den gröna druvan Solaris. Druvan används framför allt för vinodling i svala klimat, såsom här, i Danmark och vissa regioner i Tyskland. I Tyskland, som på så många andra ställen, arbetas det strändigt med att hitta nya korsningar och kloner som klarar svåra odlingsförhållanden och kan stå emot klimatförändringar, och Solaris är framtagen just genom att korsa ett antal olika druvor med varandra. Syftet med Solaris var att hitta en druvsort som kan stå emot de problem som följer av ett svalare och fuktigare klimat, dvs. svampangrepp och andra sjukdomar. Druvorna når ganska snabbt höga sockerhalter, vilket är viktigt för att kunna jäsas till vin. Systembolaget erbjuder ett 50-tal olika viner på just denna druva, så tveka inte att fråga dem vad som finns om ni vill prova! Solaris ger även söta viner just på grund av den höga sockerhalten, så varför inte bjuda på detta till en söt dessert i höst?
Vill du lära dig mer om svensk vinodling kan jag varmt rekommendera boken Svenskt vin – en vinvärld som växer, av Mattias Säfwenberg.
Det finns också andra sätt att boosta mognaden, och se till att det blir precis rätt! I södra Frankrike, i det välkända området Châteauneuf-du-Pape har man varma dagar, men ganska kalla nätter och därför är marken i vingårdarna täckta med ”galets”, stora stenar som drar åt sig och behåller solens värme och hjälper druvorna att mogna under nätterna.
Ett vin som faktiskt har fått sitt namn efter dessa stenar är Châteauneuf-du-Pape Nr 79121, 339 kr, ”Les Cailloux” – då stenarna även kallas ”cailloux roulés”.

Nu njuter vi också av vår egen véraison i trädgården, men de här druvorna är inte av arten Vitis Vinifera, och ska absolut inte omvandlas till vin. De passar bäst som tilltugg till en god ost, eller bara att knapra i sig solvarma precis som de är!