God fortsättning på det nya året! Hoppas att nyåret firades in med något gott bubbel!
I veckans vintips beger vi oss långt söderut, men håller oss ändå i samma tidszon…Sydafrika! Jag vet inte om jag haft med något sydafrikanskt vin i veckans vintips tidigare?
Sydafrika är ett spännande vinland, och också väldigt varierat med avseende på vilka druvor som används, hur de växer, klimatet (ja det kan bli ganska kyligt i vissa distrikt nära havet) och hur man vinifierar.
Att den sydafrikanska vintillverkningen har en lång historia är dock väldokumenterat – den 2 februari 1659 skrev nämligen den nederländske kolonisatören Jan van Riebeeck om den första pressningen av druvor i sin dagbok.
KWV (Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt) alltså Kooperativa Sydafrikanska vinmakarföreningen grundades 1918 och fick 1924 vissa monopolrättigheter, samt i princip myndighetsutövning med bestämda produktionskvoter och kontroll på import och export av alkoholhaltiga drycker. KWV dominerade fram till 1990-talets början den sydafrikanska vinindustrin. Ett mycket välkänt varumärke är Roodeberg som står för KWV bästa viner, och vinet det är en druvblandning med Cabernet Sauvignon som huvudsaklig druva tillsammans med Merlot och Shiraz.
Även veckans vintips är ett rött vin, och en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot, en druvblandning som annars är väldigt välkänd och omtyckt från det franska distriktet Bordeaux.
Och det är inte så konstigt att gifta samma dessa två druvor, Cabernet Sauvignon är en druva som man förknippar med mörkt röda, ofta sträva viner och en mycket karakteristisk doft av vinbär, medan Merlot är druvan som mognar tidigt och ger fruktiga och fylliga röda viner. I rätt blandning, eller kanske i rätt vinmakares händer, så får man alltså mycket välbalanserade viner med frukt, strävhet, inte sällan alkoholrika och fylliga, med fin lång eftersmak.

Veckans vintips är just ett sådant vin, Jacques Germanier, Cabernet Sauvignon Merlot, 2019, Nr 20027, 99 kr. Fin balans mellan frukt och kraft, fatlagrade toner med choklad, vanilj och mogna plommon och svarta vinbär.
Vinet är gjort på organiskt odlade vindruvor. Vinmakaren Germanier kom ursprungligen från Schweiz och köpte Sonop Wine Farm där man sedan 2005 bedriver organisk odling, och firman drivs sedan Jacques egen bortgång 2017 av dottern Sophie. Vingården på 120 ha ligger i Paarl, Western Cape, och precis som 1659 så skördade man vinerna i februari och jästes sedan i 5 dagar. Druvsorterna jäste separat och blandades sedan för att vila på ståltank.

Vi testade det här vinet tillsammans med hemmagjorda hamburgare, och det var så gott!
