I veckans vintips lämnar vi Europa, och beger oss till Sydamerika. Visste ni förresten att i Chile har man inte fått angrepp av den så hatade vinlusen och det här landet anses av många vara en vinodlares paradis.
Men det är inte till Chile vi ska bege oss i dagens tips utan till Argentina, som idag är världens femte största vinproducent. Här hittar man de högst belägna vinodlingarna i världen i distriktet Salta i norra delen av landet, drygt 3000 möh befinner sig en del vingårdar på.

Det mest kända distriktet för oss svenskar är förmodligen dock Mendoza, för härifrån kommer ca 80% av landets totala produktion. Distriktet ligger vid foten av Anderna och i skuggan av det väldiga Aconcagua, som reser sig drygt 6000 möh, men är i sig ganska flackt. Det här distriktet har ett riktigt appellationssystem och här utmärker sig t ex distrikt som Luján de Cuyo och San Rafael, vilka har DOC status. Ett annat distrikt som man säkert känner till är Maipú.
Luján de Cuyo är ett distrikt som uteslutande används för viner gjorda på Argentinas nationaldruva Malbec.
Man brukar också säga att Mendoza är distriktet där de tre vindarna polar, zonda och sudesta blåser över det soliga och torra landet, och ger de fina möjligheterna till att utveckla de härliga viner som kommer härifrån.
Malbec är en druva som försvann från Europa i samband med att vinlusen började sina härjningar. Den var fram till dess omåttligt populär och den mest odlade druvan i Frankrike. Idag återfinns den dock främst i Cahors, där kvalitetsmedvetna vinodlare verkligen har lyckats få fram mycket trevliga viner, som ofta mår bra av lagring, eftersom de är kraftfulla, sprängfyllda med frukt och tanniner. Små mängder odlas även i Bordeaux och Loire (under namnet Cot).

Druvan sägs dock ha kommit till Argentina genom en fransk botanist, Miguel Pouget, som tog med sig sticklingar på uppdrag av de Argentinska myndigheterna på 1850-talet. Malbec var en av dessa och man kan väl lugnt säga att klimat, höjd och jordmån passade utmärkt för odling av den här druvan som kräver sol och värme för att utveckla sina fina fruktighet, och uppfriskande syra. I Malbec hittar man oftast mörka plommon och björnbär, och blommighet i form av viol, samt läder och choklad. Färgen är oftast mycket djupt mörklila, så det är ett vin som är ganska lätt att känna igen bara på färgen!
Jag tipsar här om en av mina favoriter Trivento, Malbec, Nr 6607, 69 kr, från Cuyo i Mendoza. Producenten har åtta vingårdar runtom i Mendoza. Det här är ett ungt vin med smaker av björnbär, viol och lakrits. 25% av vinet har lagrats i 6 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat. Det här är ett mycket bra allroundvin och passar till många olika maträtter. Man kan servera det till många olika kötträtter men även vegetariska rätter, eller som jag gjorde till pizza!

Fler tips på bra Malbecviner är La Zulema, Nr 2331, 69 kr, från Finca La Zulema i Luján de Cuyo. Också ungdomligt med smak av hallon, blåbär och svartpeppar. Vinet är jäst tre till fyra veckor i såkallade betongägg vid låg temperatur för att få ut all härlig frukt från druvan. Ytterligare ett vin är Grandiosa, Gran Especial, Nr 75825, 79 kr (obs! 1 liter), ett väldigt fruktigt vin med plommon och blåbär och toner av vanilj och svartpeppar.
Vill ni gå upp i prisklass, så vill jag också tipsa om Zolo Malbec 2015, Nr 2761, 279 kr. Här kommer mörka körsbär, plommon och otroligt välstrukturerad fatkaraktär i form av ceder och vanilj fram. Vinet har lagrats 18 månader i en blandning av gamla franska och amerikanska ekfat. Jäsningen inleddes med fem dagars kallmaceration vid 8 grader och sedan 15 dagars jäsning i rostfria tankar. Eftersom vinet också genomgått en fullständig malolaktisk jäsning så är tanninerna väl avrundade. Fantastiskt!

Oh. Blir att testa Zolo inom en snar framtid. Spännande!
Bara gör det! Köp två flaskor och låt den ena ligga och lagras något år till, spännande att se hur det utvecklar sig.