Den här veckan vill jag tipsa om ett riktigt trevligt och gosigt rött vin. Det liksom som om man stoppar in näsan i en chokladfabrik som gör praliner fyllda med körsbär, mörka plommon och vanilj, när man doftar på det, och man möts av en otroligt härlig fruktighet och en inte alls påträngande strävhet när man smakar på det.
Vinet kommer från en av Italiens norra regioner, Piemonte. Den här regionen är väldigt känd för viner på en annan druva än den som utgör veckans vintips, nämligen Nebbiolo och då framförallt från Barolo och Barbaresco, men där Nebbiolo är en kraftdruva som ger ljusa, men kraftiga och lagringsdugliga röda viner kallas den här veckans druva ”folkets vin” – il vino del popolo – och är faktiskt den tredje mest odlade i Italien. Här i Piemonte hittar man den vanligen i vid städerna Alba, Asti och Monferrato, men den odlas även på fler ställen i världen t ex USA, Australien och i några länder i Sydamerika.
Piemonte – betyder ungefär vid bergets fot och detta är Italiens näst största region och den gränsar till både Frankrike och Schweiz. Regionen är också känd för sin unika vita tryffel, och hit ska man gärna resa på hösten när Nebbio – dimman sveper in och omfamnar vinbergen som flammar i höstens färger.

Veckans vintips är ett vin på druvan Barbera. Barbera kanske levt ett något undanskymt liv på Systembolagets hyllor, men jag vet att många har fått upp ögonen för den här druvan, som om den hanteras på rätt sätt ger välstrukturerade fruktsmaker, inte påträngande tanniner och dessutom bjuder på lite kryddighet. I enlighet med Italiens kvalitetssystem så är Barbera d’Alba och Barbera d’Asti så kallade DOCG-viner – alltså på den högsta kvalitetsnivån.
Veckans tips heter Barbera d’Asti Superiore, Nr. 79600, 139 kr för en 750 ml-flaska, men den finns glädjande nog också som magnumflaska, alltså 1500 ml, på några Systembolag för 289 kr. Som sagt en chokladfabrik med härlig frukt och vanilj, och fantastisk smak. Vinet finns också i det fasta sortimentet så ni bör inte ha några problem med att hitta det på hyllan oavsett var ni bor!
Vi drack vinet till en dragondoftande grönsaksgratäng (blomkål, squash, tomat, rödlök, morot) med vitlöks- och örtkryddade köttbullar till, men det funkar alldeles utmärkt till olika örtkryddade rätter av lamm och nötkött.
Jag vill också påminna om att det snart är jul – passa på att överraska med ett presentkort på vinprovning! Beställ i god tid (senast 12/12) och jag tillverkar presentkortet för hand och skickar till er för att ge bort till julen!
