Veckans vintips vecka 49

I veckans vintips tar vi oss tillbaka till Spanien, och regionen Galicien som ligger i nordvästra Spanien, om ni tänker er ”norr om” Portugal så vet ni vart vi är. Regionen har alltså sin kust mot Atlanten, och här är det också Atlanten som styr över klimatet, och det ger ganska många soltimmar på sommaren och relativt milda vintrar. Det är dock ett område som också får en hel del nederbörd – runt 1500 mm/år.

Med de drygt 2000 soltimmarna/år så innebär det att druvorna får mycket vatten, samt ljus och både värme och svalka från Atlanten, inte minst genom den morgondimma som ofta sveper in och sedan klarnar upp under dagen.

Vinregionen Rias Baixas klassificerades enligt det spanska kvalitetssystemet 1988, och som ni förstår med tanke på klimatet är regionen mest lämpad för odling av gröna druvor och är faktiskt betraktad som en av Spaniens bästa vitvinsregioner. Druvorna får mogna i solen, men behåller mycket frukt, i form av friska äpplen, men även exotiska frukter som melon och ananas, och naturligtvis en fantastisk fräschhet i form av citrus.

Veckans vintips är en ett vin på den gröna druvan Albariño, som till min glädje har hittat in på Systembolagets hyllor i allt större utsträckning. Som ni kanske minns tipsade jag om ett vin på den här druvan för några veckor sedan, men det finns ett till som säljs på 122 Systembolag, och bör få lite mer uppmärksamhet.

Det här vinet har, precis som de flesta viner från den här regionen, inte bara den härliga fruktigheten från äpplen och exotiska frukter, även tydlig örtighet och en hög krispigt frisk syra, samt en sockerhalt på mindre än 3 g/l.

Naturligtvis passar vinet bäst till rätter med lite syra i sig, gärna fisk, skaldjur eller något vegetariskt.

Veckans vintips är Pazo Cilleiro, Nr. 22382, 145 kr. Vinet benämns som ett crianza, vilket vanligen betyder att det har lagrats på ekfat, men det här vinet har faktiskt inte kommit i närheten av ett ekfat. Istället har det vilat i fem månader jästfällning i ståltank alltså ”Crianza Sobre Lías”, som det står på etiketten.

Vi drack vinet, som också har en trevligt ljusgul färg, till en mycket enkel räkcocktail, med räkor, cremé fraîche, rödlök, avokado, toppad med citron och koriander och en bit rostad baguette (eller om man hellre vill passar det också fint med parmesanchips). Supertrevligt som en liten förrätt!  

Publicerat av SofiaWillquist

Utbildad sommelier vid Vinkällan i Stockholm. Älskar tyska viner och Pinot Noir!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *