Passion, people and earth!
Kanarieöarna är en liten ögrupp i Atlanten, i princip utanför Marockos kust. Öarna ligger på den 28:e breddgraden, vilket egentligen är lite utanför den zon som normalt anses vara optimal för vinodling, alltså inom den 30:e till den 50:e breddgraden. Lägg därtill att öarna har många soltimmar och ofta brukar härjas av kraftiga vindar så undrar man hur det egentligen alls går att odla vin där.
Det har dock odlats vin på Kanarieöarna under många hundra år, även om det skett en förändring i vilken typ av vin som producerats från söta förstärkta viner till torra och kanske något mer lättdruckna varianter. En förändring som naturligtvis beror på efterfrågan hos de många hundratusentals turister som varje år besöker öarna.
Klimatet på öarna, eller rättare sagt de olika klimatzonerna beroende på vilken ö, eller var på en specifik ö man befinner sig möjliggör också odling av olika typer av druvor, och framställning av båda lätta vita viner, och kraftfulla, vulkaniska röda viner. Även olika jordmåner, höjdskillnader, och uppbindningstekniker bidrar till den mångfald av unika viner man kan hitta på öarna. Det gör de kanariska vinerna till en mycket spännande upplevelse. Då efterfrågan på dessa viner från svenskt håll, och där med utbudet på Systembolaget är minst sagt litet, måste man resa till någon av öarna för att kunna ta del av dessa viner i större utsträckning.
Det finns en kvalitetsbeteckning (DO, denominación de origen) för hela ögruppen, DO Islas Canarias, men om man köper ett vin med denna betckning så ska man vara vaksam på att vinet kan vara producerat med druvor som inte är inhemska. Många vinbönder följer därför de striktare reglerna för respektive ö, eller som på Teneriffa, för varje region på ön. Jag återkommer självklart till varje DO i kommande inlägg.
Både röda och vita viner produceras på öarna, och för de röda vinerna dominerar druvan Listan Negró helt produktionen. Druvan kom till ögruppen från Spaniens fastland, någon gång på 1400-talet i samband med kolonisationen av USA och Mexico. Listan Negró, som ibland förväxlas med den betydligt mer sällsynta, men betydligt mycket mer karaktärsfulla druvan, Listan Prieto, odlas idag i princip bara på ögruppen.
De vita vinerna domineras helt av Malvasia Volcánica och Aromatica, och den här druvan är faktiskt en av de äldsta man känner till. Den är otroligt karaktärsfull, aromatisk och fruktig, och samtidigt mycket användbar, samt odlingsduglig på dessa öar – där vin inte borde kunna odlas!
I kommande inlägg går vi naturligtvis igenom de blå och gröna druvorna som odlas på öarna mer i detalj.
Ytterligare en i princip unik egenskap för vinodlingen på Kanarieöarna är det faktum att vinlusen aldrig tog sitt grepp om ögruppen. Här kan helt oympade vinrankor odlas, och det finns vingårdar som stoltserar med 150 år gamla vinrankor i sina vingårdar!
För att få märka sina flaskor med de unika kvalitetsbeteckningarna för varje ö, så styr de regionala vinråden över vilka druvor, vilken tillverkningsmetod, om man får bevattna eller inte, och också vilken mark som får lov att användas till odling.
Mycket av marken som förr användes till vinodling har legat i träda, eftersom det varit mycket mer lönsamt att odla annat än vin, men nu ser man att de yngre vinbönderna väcker marken till liv, och att man gör det med ett hållbart, och gärna ekologiskt jordbruk, där det är passionen och känslan för jorden man odlar i som styr. Färre kemikalier i fältet ger mer jobb, men betydligt bättre viner och färre problem i vinifieringen!
Om er nästa semesterresa går till Gran Canaria, så rekommenderar jag varmt ett besök på just en sådan vingård, där passionen för vintillverkningen har lett fram till riktigt fina viner, Mondalón på vulkanen Bandamas sluttning. Den här vingården, som är den tredje största på ön, har öppet för besök på torsdagar och fredagar mellan kl 10 och 14. Bilden i det här inlägget är däremot från vingården Fronton de Oro, som ligger med en magisk utsikt över nordöstra Gran Canaria, och viner härifrån anser jag vara de allra bästa från ön. Ni ska självklart få läsa mer om de allra bästa vingårdarna på Gran Canaria i följande inlägg.
Välkomna att följa med till ögruppen där passion, folk och jorden ger unika viner för alla tillfällen!
