Gran Canaria – ön med flera klimatzoner

För att förstå Gran Canarias vinodling måste man känna till öns ganska speciella geografi, geologi (nåja petrologi egentligen) och dess klimatzoner.

Ön är i princip helt rund och har en diameter på ca 45 km, men den högsta punkten ligger på drygt 2000 möh, och ön är uppdelad i många olika vindlande dalgångar, skapade genom miljontals år av erosion.

Om de södra delarna av ön nästan alltid är soliga och torra hela året runt, så förändras klimatet betydligt ju högre upp på ön man kommer. Man brukar säga att ön har fyra eller fem olika klimatzoner, men det vanligaste är att kategorisera ön i fyra: torrt ökenklimat (mindre än 200 mm regn per år), halvtorrt ökenklimat (200 till 500 mm regn per år), tempererat milt klimat på en höjd runt 500 till 1000 m, och med en nederbörd av ca 500 till 1000 mm per år, och ett tempererat kallt klimat, på de högsta höljderna där nederbörden är runt 400 mm år och där temperaturen på vinterhalvåret kan falla ner till runt 0 grader Celcius.

Atlanten som omger Kanarieöarna håller oftast en temperatur kring 18 grader under vintern och 22 grader under sommarmånaderna, och det gör också att öarna är mycket behagliga att besöka året runt. Vindarna från havet påverkar också ön alla odlingar på olika sätt. Förutom vin odlas alla möjliga frukter och grönsaker, t ex tomater, mango, bananer, jordgubbar och avocado.

Gran Canarias geologiska förutsättningar är också spännande, med många olika vulkaniska bergarter, vilket också det påverkar vinerna som framställs på ön, och jordmånen skiljer sig också t ex från norra och södra delen av ön.

Vill man få en bra överblick över vinodlingarna på ön rekommenderas ett besök på vinmuseet la Casa del Vino i Santa Brígida, som även ligger i hjärtat av öns främsta vinodlingsregion Monte Lentiscal. Detta har öppet tisdag till fredag och söndagar kl 10-14. Här kan man även köpa viner från ett flertal av vingårdarna på ön, samt en del andra lokala delikatesser, samt lära sig mer om de traditionella druvsorterna och uppbindningsteknikerna som används på ön. I februari börjar mandelblomningen här, och bara det är värt ett besök!

Idag omfattas Gran Canaria av en enda kvalitetsbeteckning, DO Gran Canaria, vars regleringen styrs från El Consejo Regulador de Denominación de Gran Canaria. Tidigare fanns även ett DO Monte Lentiscal, men 2006 gick dessa båda samman. För att bevara de traditionella vinerna som odlats på ön sedan 1400-talet, så regeleras t ex vilka druvsorter, vilket skördeuttag och vilken alkoholhalt som ät tillåtna. Regleringen tillåter produktion av vita, röda och roséviner, samt viner av alla söthetsgrader. Kvalitetsbeteckningen omfattar även olika kontroller för att säkerställa kvaliteten, både analyser och sensoriska tester.

Bland de blå druvorna som får lov att användas rekommenderas särskilt Listán Negro, Listán Prieto, Tintilla och Negramoll. Bland de gröna druvorna rekommenderas särskilt Listán Blanco, Moscatel de Alejandría, Malvasia Volcánica och Albillo Crillo.

På Gran Canaria finns idag ca 80 bodegor, men endast hälften av dessa är aktiva med vinodling och produktion, och ännu färre av dem går att besöka, ca 15 st är delvis eller helt öppna för besökare. Hos de allra flesta bodegor krävs förbokning , och en del tar även betalt för guidade turer och/eller vinprovningar. 2018 startades även en vinväg, som namnger 33 bodegor som möjliga besöksmål, under La Ruta de Vino de Gran Canaria. Räkna dock inte med att alla dessa tar emot besökare.

I området kring Santa Brígida ligger alltså de allra flesta bodegorna, och det är även från denna tempererade dalgång man hittar de främsta vinerna, även om vin odlas på många olika ställen.

Mondalón är en trevlig vingård som drivs av Tamara Cruz, en oerhört passionerad och driven ung vinbonde. Tamara myntade även begreppet ”passion, people and earth” kring vintillverkningen och som jag tycker stämmer så bra.

Vingården, som är Gran Canarias tredje största ligger i den lilla byn Los Hoyos på Bandamas sluttningar, på ca 300 möh, och här odlas främst de blå druvorna Listán Negro, Tintilla och Castellana. De gröna druvorna Listán Blanco, Malvasía, Albillo och Moscatel odlas hellre på hög höjd, ca 1000 m i området kring Fataga. De vita vinerna macereras vid 0-2 grader och man använder ett lätt presstryck för att få fram vinet.

Vingården har öppet torsdag och fredag kl 10-14, och man behöver inte boka in sitt besök i förväg. Prova gärna både deras vita ”B” (blanco), friskt och fruktigt vitt vin som passar till alla fiskrätter, men även att dricka som det är och röda ”T” (tinto), vilket är ett fruktigt och lätt rött vin. Glöm inte att köpa med er någon flaska av deras rödvinsvinäger också! Det vita vinet skulle jag vilja säga är ett av Gran Canarias allra bästa vita viner.

Längre upp i dalen ovanför Santa Brígida så ligger nästa vingård, som är väl värd tiden det tar att komma dit! Här produceras i mitt tycke Gran Canarias allra bästa röda vin, som jag nämnt tidigare. Vingården Frontón de Oro ligger otroligt naturskönt, långt uppe i den lilla byn La Lechuza, och vissa delar av vingården ligger på drygt 1000 möh. Den är inte sällan insvept i dim- och regnmoln under vinterhalvåret, men när dessa lättar är utsikten över Las Palmas lågt nedanför helt magisk. Förboka gärna besöket hos vinmakarna Pedro och Antonio Ramírez, t ex genom att skicka ett mail, eller ringa (men de pratar inte engelska!). Man kan självklart både prova och köpa vinerna på plats i bodegan.

Alla vinerna är värda ett köp, men Malpaís är en speciell favorit, då det är tillverkat på mestadels Listán Prieto, blandat med Tintilla och Listan Negro. Det har en härlig fruktighet, mjuka choklad och vaniljtoner från fatlagringen. Bodegan tillverkar även vitt och rosévin, samt flera olika röda, varav Tinto Tradicional görs på mesatdels Listan Negro, och Tintilla, naturligtvis på druvan med samma namn. Det sistnämnda lagras 4 månader på ekfat. Har du tid så ta gärna en promenad i vingården och njut av den höga och klara luften!

Den tredje vingården som också kräver att man bokar i förväg i den lilla pärlan La Higuera Mayor, i El Palmital, längs med GC-80, med utsikt över Bandama. Här guidar Luís er genom vingården, som förutom vin även har stora odlingar av citrus, fikon (Higuera), och oliver. På den här marken har vin odlats sedan 1940-talet och 2006 fick bodegan DO status. Vingården ligger på 450 möh, och genom olika planeteringar fås mikroklimat som passar de olika druvsorterna bäst, t ex mer vindskyddat och varmare. I vinerna blandas alltid Listán Negro, Tintilla, Negramoll och Castellana. Det tillverkas inga vita viner, men de röda finns i två olika sorter, La Higuera Mayor, som lagrats i ekfat i 8 månader, och son har en hög intensitet, med smak av fikon, björnbär och körsbär, samt det något lättare vinet La Higuera Mayor Vendimia, som lagrats på ståltank. Detta vin passar bra till rätter av fågel eller smörigare fisk.

Den fjärde, och sista vingården som jag vill tipsa om i det här inlägget är betydligt mycket mer kommersiell än de tre ovannämnda. Vingården är Bodegas Las Tirajanas, och deras ”showroom” som ligger i byn Tunte (San Bartolomé de Tirajana) är också där de tillverkar sina viner, men själva vinodlingarna är utspridda på flera olika platser på ön. Här kan man bara dyka upp under de generösa öppettiderna och betala för att få prova viner, men det går att förboka och få en väldigt bra guidad tur, med mycket information om vinodling på ön, samt vinprovning vilket tar runt en timme. Det serveras bröd, ost och oliver till vinerna ifall man väljer den lite dyrare turen. Här erbjuds verkligen viner av alla sorter, och ska man prova alla, då får man ha med sig en chaufför… Det ingår vanligen 3 viner i provningen, men på grund av ett litet bokningsmissförstånd, och för att jag är sommelier så fick jag prova alla! Vinerna sälja också i många av livsmedelsbutikerna på ön, och de allra flesta håller en bra, men enklare kvalitet.

Publicerat av SofiaWillquist

Utbildad sommelier vid Vinkällan i Stockholm. Älskar tyska viner och Pinot Noir!

Delta i diskussionen

3 kommentarer

  1. Intressant! Tack för en stunds lärorik förströelse.

  2. Vin på Gran Canaria,

    Hej, kan man hitta Froton de Oros viner utanför ön dvs i Sverige eller import från Europa?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *