Idag är det fredag och vår lokala lilla butik ”Auto_mat” brukar då få en leverans av utmärkt sushi, vilket är mycket trevligt.
Vad dricker man då till sushi? Vin, öl eller kanske saké? Ja, ja och ja. Det beror helt på vad man är sugen på skulle jag vilja säga.

Saké är en speciell dryck, som vi generellt sett inte kan så mycket om i Sverige, och där utbudet på Systembolaget är minst sagt torftigt för det mesta. Jag har haft turen att få hem en del flaskor direkt från Japan, och på rekommendation av japaner. Saké är ett vin som görs på polerat ris, som sedan får jäsa. Det, precis som det mesta i Japan, är en riktigt konstform. Hur mycket riset poleras styr kvaliteten på sakén, normalt sett poleras minst 50% bort, men för den riktigt exklusiva sakén kan så mycket som 65% poleras bort. Saké har ofta en ganska tydlig sötma och inte särskilt hög fruktsyra. Den serveras helst kyld, men det går att värma den, dock inte till mer än till max 50 grader. Om vi återgår till frågan – vad dricker man till sushi – en rätt med komplexa smaker av umami, sött, salt, och hetta från wasabin så är saké en helt perfekt dryck! Testa gärna en saké till sushin nästa gång, och fråga på ditt lokala Systembolag vad de har på hyllan just nu. Tyvärr kan det vara så att sakén inte är helt färsk när den når oss och bör då drickas ganska omgående.
Om inte annat så är ju både flaskor och etiketterna så otroligt vackra!

Komplettera med några olika dryckeskärl så blir det en fin touch på sushimiddagen!
Om man nu inte vill dricka saké till sin sushi så föreslår jag ett fruktigt vin, möjligen med en liten sötma, eller i vart fall inget vin med någon hög syra. Förra sushifredagen så blev det en lite enklare och ungdomlig Riesling till maten, med det finns ju många andra bra viner att välja på också.
Det här tipset en Riesling från Pflaz, med en fruktig smak, och doft av päron, honung och lime, och det passar utmärkt tillsammans med sushi! ”R” Riesling Organic, Nr 78596, 99 kr (1 l).
