Veckans vintips är ett sånt där vin som under en tid blev i princip ”jeepifierat” i USA, ni vet när ett varumärke blir degenererat, alltså så synonymt med en viss produkt att man använder det som en benämning på varan oavsett vilket varumärke det egentligen är. Jämför dynamit, bakelit, termos och gladpack, som alla egentligen var varumäken, men som blev varumärkesord. Eller det är egentligen inte helt korrekt, eftersom det här vinet faktiskt kommer ifrån ett område med skyddad ursprungsbeteckning, som Västerbottenost, och Champagne, och inte per se är ett varumärke. USA vägrade länge att erkänna de europeiska lagarna kring skyddad ursprungsbeteckning, och därför kan man köpa Chablis från Kalifornien. Idag får vinmakare i USA endast använda beteckningen om de kontuerligt producerat vin med den beteckning sedan före mars 2006.
Ett riktigt Chablisvin kommer självklart från det lilla vindistriktet med samma namn i Frankrike. Distriktet tillhör det större vindistriktet Bourgogne, där man också tillverkar vin på samma druva, Chardonney, men vinerna skiljer sig oerhört mycket åt! I Chablis är vinerna krispiga, friska, fräscha och underbart fruktiga av gröna eller gula äpplen och citrus, vilket kommer av den speciella jordmånen, som faktiskt påminner mer om Champagne.
En Chardonnay från Bourgogne är inte sällan fatlagrad, och är istället tyngre, har en lite smula tanninstruktur från fatlagringen och kan vara riktigt smöriga.
Chablis är indelat i fyra olika kvalitetsklasser, Petit Chablis är den enklaste, Chablis är en standardkvalitet och Premier Cru respektive Grand Cru är viner från de allra bästa vingårdslägena (Cru betyder läge).
Veckans vintips är ett Chablis Le Beaunois Labouré-Roi, Nr 5637, 159 kr, men det finns väldigt mycket trevliga Chablisviner på Systembolaget så det är egentligen bara att välja ett som man tycker ser bra ut!!
Till detta vin åt vi en liten förrätt med färska räkor, avokado, créme fraîche, romkorn, rödlök, samt parmesanostchips och en försvarlig mängd citron för att möta syran i vinet, samt ett par vrid med pepparkvarnen! Så enkelt, men så otroligt gott!!
