Hög tid att komma igång med veckans vintips igen. Jag ber om ursäkt för uppehållet! Men nu kör vi – eller hur!

Tyvärr erbjuder inte Systembolaget hemkörning på alla ställen i Sverige, men här kan ni hitta information om var det är möjligt. För er andra så får ni smyga iväg så försiktigt till bolaget, håll avstånd och tvätta händerna noga! Och är du som läser detta nu äldre än 70 år – varför inte be en granne köpa ut?! Det tycker de nog bara är roligt!

Veckans vintips tar oss passande nog till Italien, och det här är vad jag skulle säga ett riktigt gott och trevligt vardagsvin! Med det menar jag att det kommer att passa lika gott till din hemgjorda pizza, som till köttfärssås och spaghetti, eller en god köttbit, men det går ju såklart också att dricka precis som det är!

Italien har många, MÅNGA! vinregioner, och för att hålla reda på dem, och de dominernade druvorna för dessa krävs det det en hel del kunskap (just det ja, jag är ju sommelier…). I vilket fall, det här vinet kommer inte alls från någon av de mer välkända regionerna, som Toscana, Veneto eller Apuglien, men det tillverkas på en riktigt blå druva som är smått helig i den här regionen, Abruzzo. Druvan heter Montepulciano, och ett av de mest välkända vinerna från regionen heter också Montepulciano D’Abruzzo.

Vänta lite nu tänker kanske någon vinkunnig person. Montepulciano – det ligger ju i Toscana? Och det stämmer, ett av de allra bästa vindistrikten i Toscana heter just Vino Nobile di Montepulciano. Men det vinet görs ju på druvan Sangiovese! Roligt och bara lite förvirrande, inte sant (bra ”fråga” på en sommelierexamen också)?! Abruzzo ligger dock på Italiens östkust, och lite i ”mitten” av landet, och det är ett ganska bergigt område som kyls ner av vindar från Adriatiska havet.

Ok, tillbaka till veckans vintips då, som faktiskt har en trevlig egenhet till – det säljs på enlitersflaska, och det lilla extra är väl det minsta vi kan unna oss just nu. Vinet är Massimo Rosso Organico, nr 73546, 89 kr (för en liter alltså!!). Det är alltså också ett organiskt odlat vin.

Massimo är mycket fruktigt, med fina smaker av mörka körsbär och björnbär, och tydliga inslag av vanilj, choklad och kryddor, men det är inte särskilt tanninrikt, och därför är det samtigt ett lätt, men fylligt vin. Systembolaget rekommenderar också det här vinet till kött, så varför inte bara prova det till någon lammrätt i påsk? Hoppas verkligen ni gillar det lika mycket som jag gör!

Publicerat av SofiaWillquist

Utbildad sommelier vid Vinkällan i Stockholm. Älskar tyska viner och Pinot Noir!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *