Veckans vintips v. 38

Veckans tips är egentligen inte ett enda vin, utan handlar mer om en druva som kanske får oförtjänt lite uppmärksamhet i Sverige. Kanske beror det på att dess huvudsakliga ursprungsland är ett land som skapade sig ett riktigt dåligt rykte – alldeles på egen hand. I slutet av juni 1985 så briserade en veritabel bomb – man hittade dietylenglykol, ett giftigt ämne, i viner från ett fåtal österrikiska odlare som hade tillsatt ämnet för att öka mustvikten och sötman i vinet, för på den här tiden var fortfarande söta vita viner ganska populärt och skörden hade varit väldigt dålig tidigare år.

Men inget ont som inte har något gott med sig. De österrikiska odlarna tog sig samman, skapade en av världens tuffaste vinlagstiftning och regleringar. Sedan början av 1990-talent började volymerna vin som gick på export öka igen, och idag kan de stoltsera med en vinodling som i många delar är ekologisk – och hållbar ”Sustainable wine”. Kvalitetsbeteckningarna skiljer sig lite från de tyska, men i huvudsak är de styrda av samma sak – mustvikten. 

Sedan början av 2000-talet har även DAC klassificeringen vuxit som bygger på geografiska indelningar, i likhet med det franska appellationssystemet.

Fördelningen mellan vit och rött vin är ungefär 80/20, men de röda vinernas växer hela tiden, och kan bli föremål för en annan veckas vintips. Vid sidan om Riesling, som odlas i försvarlig mängd även i Österrike, så är det en speciell grön druva som dominerar – Grüner Veltliner (ni uttalar det feltliner när ni beställer in det på skidresan nästa gång!). De mest kända österrikiska distrikten för den här druvan är Wachau och Kamptal.

Viner på Grüner Veltliner utmärker sig genom doft och smak av päron och vitpeppar, och görs oftast i en torr stil.

Alltid när vi gör schnitzel hemma, oavsett om den görs på kyckling, kalv eller skinka så ser jag till att servera Grüner Veltliner till maten. 

Goda tillbehör till schnitzel är persiljesmörslungade kokta potatisar och rårörda lingon! Testa det med en mjuk och saftig kycklingschnitzel och ni kommer att vara fast!

Om man då tittar på Systembolaget så finns det ett antal bra viner på den här druvan. Vi köper oftast något av följande två, så testa dem gärna och se vad ni tycker, Bergh Nr 74234, 99 kr eller Leth, Nr 4200, 89 kr.

Publicerat av SofiaWillquist

Utbildad sommelier vid Vinkällan i Stockholm. Älskar tyska viner och Pinot Noir!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *