Veckans vintips v. 41

Nu är vi på allvar på väg genom hösten. Det bästa med den här årstiden är helt klart att man kan tända ljus och helt utan dåligt samvete mysa inomhus så fort man kommer hem.

Andra bra saker med hösten är skördetid, t ex av äpplen och andra frukter. Just äpple är en intressant frukt, ganska hög syra när den är rå, men tillagad så tillför den mycket sötma i en maträtt eller efterrätt.

En enkel och snabb maträtt är att dela ner potatis, palsternacka, morot och äpple i en ugnsfast form, strössla över en bra portion olivolja och skicka in i ugnen. Servera med valfritt proteintillbehör, men hemma hos mig så skulle detta helst serveras med kyckling, och en trevlig dragonsås.

Vad väljer man då för vin till detta? Ska man ta tillvara på att det är kyckling, eller ska man fokusera på de ugnsrostade rotsakerna och äpplet? Ja, varför välja? Kyckling fungerar bra med ett vitt vin, och sötman från rotfrukterna samt äpplena kommer att vara ganska dominerande.

Veckans vintips är därför ett vitt vin, med både syra och sötma, och det finns inget land som gör sådana viner bättre än Tyskland.

Veckans vintips fungerar också utmärkt till fisk- och skaldjur, gärna med asiatiska smaker. Vad är ”asiatiska smaker” i Systembolagets beskrivning? Pratar vi fyra små rätter, eller thaimat?! Ja, snarare det senare, lite hetta och sötma, med curry och kokosmjölk. Ett fiskspett med chorizo och mango, tillsammans med ris och en sås på cremé fraiche och sweet chili skulle vara en bra kombination också.

Vintipset är LEVA, nr. 2772, 74 kr, som är en blandning mellan Riesling och Müller-Thurgau. Frisk syra, kombinerat med en fin sötma och smak av citron, päron och honungsmelon.

Publicerat av SofiaWillquist

Utbildad sommelier vid Vinkällan i Stockholm. Älskar tyska viner och Pinot Noir!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *